Cerrahiye hazırlanırken, yeterli beslenme operasyonun olumsuz etkisini azaltabilir ve iyileşmeyi hızlandırabilir.
Dünya çapında her yıl 230 milyondan fazla majör cerrahi işlemi gerçekleştirildiği tahmin edilmektedir.1 Modern teknikler ile travma minimumda tutulabilmektedir. Cerrahi sonrası toparlanma için vücudun var olan kaynakları kullanması gerekir. Beslenme ile gerekli protein ve enerji ihtiyacı sağlanarak, iyileşme süreci hızlandırılabilir.
Hatta cerrahi yapılmadan önce uygun beslenme daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlayabilir. Klinik çalışmalar hasta iyi besleniyor kabul edilse bile diyeti özel besleyiciler ile desteklemenin vücudun tedaviye verdiği yanıtları iyileştirdiğini ve postoperatif komplikasyonları azalttığını göstermiştir.3 Hekimler, hastanın immün sistemini geliştirmek için hastaya özel besleyici solüsyon başlama kararı alabilir ki bu hastanede yatışı kısaltabilir.4
Cerrahi sonrası hastaların normal yaşantılarına en kısa zamanda dönmesi için beslenme çok önemlidir. İster kendileri tüketebiliyor olsun ister bir tüp yardımı ile beslenmeye ihtiyaç duysunlar, ihtiyaç duyulan besinlerin erken dönemde verilmesi toparlanma için önemlidir.4
1. Weiser TG, Regenbogen SE, Thompson KD. An estimation of the global volume of surgery: a modelling strategy based on available data. Lancet. 2008;372(9633):139-44.
2. Ljungqvist O, Dardai E, Allison SP. Basics in clinical nutrition: perioperative nutrition. E-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. 2010;e93-6.
3. Windsor A, Braga M, Martindale R. Fit for surgery: an expert panel review on optimizing patients prior to surgery, with a particular focus on nutrition. Surgeon. 2004;2(6):315-9.
4. Martindale RG, McClave SA, Taylor B, Lawson CM. Perioperative nutrition: what is the current landscape? JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2013;37(5 Suppl):5S-20S.