Ağlama Ve Kolik

Ağlama bebeklerde normal gelişimin bir parçasıdır. Bebekler aç, sinirli, ağrılı ve hatta sıkılmış olduğunda iletişim kurmalarının ana yoludur. Bir bebeğin günde 2 saat ağlaması normaldir fakat 6 haftalık olduktan sonra devam etmemesi gerekir.

Kolik sağlıklı ve iyi beslenen bir bebekte açıklanamayan ağlama ve sıkıntı dönemleri olarak tanımlanır. Genellikle kısa sürelidir ve bebek birkaç haftalıkken başlar. Çoğu durumda bebek koliği beş aylık olunca geçer.


  • Bacakların kıvrılması, yumrukların sıkılması ve gergin karın kasları tipik kolik belirtileridir.
  • Bebek koliği genellikle aşağıda açıklanan “üç” düzenini izler.

Neden bebeğimin koliği var?

Tıp dünyası neden bazı bebeklerde kolik gelişip bazılarında gelişmediğini halen bilmemektedir. Bazı olası nedenler şunlardır:


Bebeğimde İSPA olabilir mi?

Kolik, İSPA olan bebeklerde sık görülen bir belirtidir. İSPA olan bebeklere genellikle birden fazla belirti görülür ve bu semptomlar bebekten bebeğe değişebilir. Bebeğinizde kolik olduğunu düşünüyorsanız İSPA olabilir.


Belirti Kolik

Üç hafta boyunca
haftada üç gün,
günde üç saatten fazla ağlama

Bebeğinizde vücudun diğer bölümlerini etkileyebilen ishal dışında diğer belirtileri de fark etmiş olabilirsiniz. İSPA ile ilişkili sık görülen belirtileri kolayca anlamak için belirti kontrol listesini kullanabilirsiniz.




Belirti kontrol listesi bebeğinizde inek sütü ile ilişkili olabilecek tüm belirtileri seçmenize yardımcı olacaktır. Daha sonra doktorunuzla konuşabilirsiniz. Her durumda bebeğinizin sağlığı ile ilgili şüphe veya endişeniz varsa mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurunuz.

İNEK SÜTÜ ALERJİSİNİN DİĞER BELİRTİLERİ

Önemli not: Anneler bebeklerinde İSPA olsa bile anne sütüne devam etmeleri konusunda desteklenmelidir. Annenin kendi beslenmesindeki inek sütü proteini, tüm besin kaynaklarını tamamen çıkarması için kapsamlı bir diyet danışmanlığı gerekir. Eğer bebek için özel bir mama kullanılmasına karar verilmişse etiketteki kullanma talimatlarını izlemek önemlidir. Su ve biberonun kaynatılmaması veya sütün yanlış seyreltilmemesi bebeğin hasta olmasına yol açabilir. Yanlış saklama, taşıma hazırlama ve beslenme bebeklerin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bebeklerde özel tıbbi amaçlar için kullanılan mamalar tıbbi gözetim altında kullanılmalıdır.