Beslenme

feeding

İSPA tanısı endişe verici olabilir.

Bebeğİnİzİ besledİğİnİz o en değerlİ andan keyİf almanız İçİn sİzİ destekleyebİlİrİz

BEBEĞİNİZİN BESLENMESİ VE İNEK SÜTÜ PROTEİN ALERJİSİ (İSPA) YÖNETİMİ

Bebeğinizi tanımaya başladığınız dönemde inek sütü alerjisi (İSA) olarak da bilinen inek sütü proteini alerjisinin (İSPA) belirtileri sıkıntı verici olabilir. Bebeğinizin beslenmesini inek sütü proteini içermeyecek şekilde düzenlediğinizde, İSPA kolayca yönetilebilir ve iyileşme hızlıca fark edilir. Belirtilerin çoğu 2-4 haftada ortadan kalkar.

 

Doktorunuzun önerisi veya rehberliği olmadan bebeğinize inek sütü içermeyen bir beslenme uygulamanız doğru değildir.

 

Anne sütü bebeğiniz için en iyi beslenme seçeneğidir. Bebeğinize İSPA tanısı koyulmuş olsa bile anne sütü vermeye devam etmelisiniz. Bebeğinizin belirtilerinin ciddiyetine ve başka besinlere de alerjisi olup olmadığına bağlı olarak doktorunuz İSPA yönetimi için en uygun beslenmeyi seçmenizde size yardımcı olacaktır.


Anne sütünün önemi ve faydaları
Bebeğim için en iyi beslenme yöntemi nedir?

SÜT ALERJİSİ OLAN BEBEĞİNİZİ ANNE SÜTÜ İLE BESLEMEYE DEVAM EDİN

İSPA tanısı anne sütü verme rutininizi etkilememeli. Aslında anne sütü sizin ve bebeğiniz için en uygun beslenme seçeneğidir. Anne sütü bebeğinizin ilk 6 ayda ihtiyacı olan tüm besinleri içerir ve uzun süre faydalı olmaya devam eder. Beslenmenin yanı sıra immun sisteminizin koruyucu özellikleri de anne sütüyle bebeğinize geçer (yani bağışıklık sistemi koruyucudur). Bazı durumlarda bebeğiniz anne sütündeki inek sütü proteinlerine tepki verdiğinde doktorunuz tamamen süt ve süt ürünleri içermeyen bir diyet uygulamanızı önerebilir.


Erken başlayın: Anne sütüne ne kadar erken başlarsanız o kadar iyidir. Doktorlar anne sütünü doğumdan sonraki 1 saat içinde vermenin bebeğinizin ilk sütü (ağız sütü) almasını sağladığını ve böylece koruyucu faktörleri de mümkün olan en erken zamanda aldığını söylemektedir.

Duygusal fayda: Anne sütü bebeğinizle aranızda güçlü duygusal bağlar kurulmasını ve sürdürülmesini sağlar.

Uzun dönemli sağlığa faydası: Anne sütü bebeğinizin bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olur ve böylelikle bebeğinizin sağlığını uzun süre korur.

Bebeğiniz ve sizin için koruyucu: Çalışmalar anne sütünün enfeksiyon, sindirim sistemi hastalıkları, diyabet, obesite ve hatta daha sonraki yaşamda lösemi gelişmesi riskini azalttığını göstermektedir. Anne sütü ile beslemek sizin için de iyidir. Anne sütü vermeye devam eden annelerde diyabet, meme ve yumurtalık (over) kanseri gelişme riski daha azdır.


ANNE SÜTÜYLE BESLEMENİN ÖNEMİ VE FAYDALARI

icon-2

Ne Kadar Erken, O Kadar İyi

  • Doğumdan sonraki ilk saatte emzirme bebeğin ilk sütü alması açısından önemlidir.
  • İlk 6 ay için sadece anne sütü önerilmektedir.
icon-3

Bebeğiniz ve sizin için koruyucu yöntem

  • Anne sütü bebeğin sağlığı, büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan koruyucu faktörler açısından zengindir. Ayrıca bebeğin hastalanması riskini azaltır.
  • Bebeğini emziren annelerde diyabet, göğüs kanseri ve over kanseri riski azalır.
icon-1

Duygusal fayda

  • Bebeğinizle aranızda güçlü bir duygusal bağ oluşturur.

BEBEĞİM İÇİN EN İYİ BESLENME TİPİ HANGİSİDİR?

Bebeğinizdeki belirtilerin düzelmesi için tek yol beslenmesinden inek sütü proteininin çıkarılmasıdır.

 

Doktorunuzun önerisi veya rehberliği olmadan bebeğinize inek sütü içermeyen bir beslenme uygulamanız doğru değildir.

Anne sütü ile beslemek mümkün olmadığında veya yetersiz olduğu durumlarda mama takviyesi yapılır. Doktorunuz inek sütü proteini içermeyen mamayı seçmeniz için yardımcı olacaktır. Bu mamalar bebeğinizin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan tüm besinleri içerecek şekilde hazırlanmıştır.

 

Bu özel mamalar:

  • Özel bir şekilde işleme tabi tutulan inek sütü proteinleri (Whey proteini gibi) bebeğin bağışıklık sistemi tarafından tanınmaz ve böylece alerjik reaksiyona yol açmaz.
  • Amino asit içerir.

Aşağıdaki tabloda mamalar arasındaki farklar gösterilmiştir.

 

 

eHF (Yoğun hidrolize mamalar)

AAF (Amino asit bazlı/Tam hidrolize mamalar)

Nedir?

eHF “yoğun hidrolize edilmiş formül”ün kısaltmasıdır. Bebeğinizde alerjik reaksiyona yol açan inek sütü proteinleri yoğun şekilde parçalanmıştır (hidrolize edilmiştir).

AAF “amino asit formülü”nün kısaltmasıdır. Bu mama hiç inek sütü proteini içermez.

Ne içerir?

İnek sütü proteinleri küçük parçalara ayrılır. Böylelikle bebeğinizin bağışıklık sistemi tarafından tanınmaz. Formül aynı zamanda bebeğin gelişimini ve büyümesini destekleyen diğer besin değerlerini içerir.

İçeriğinde proteinlerin yapı taşı olan amino asitler vardır. Tam veya parçalanmış inek sütü proteini içermez. Formül aynı zamanda bebeğin gelişimini ve büyümesini destekleyen diğer besin değerlerini içerir.


Kimler için uygundur?

 

 

İSPA tanısı konulmuş bebekler için tercih edilebilir.

 

 

Hidrolize edilmiş formül ile belirtilerin iyileşmediği, İSPA’nın şiddetli olduğu ve birden fazla besin alerjisinin olduğu durumlarda tavsiye edilir.

 

EK GIDALARA (KATI GIDALARA) NE ZAMAN VE NASIL BAŞLANILIR?

Bebeğiniz 6 aylık olduğunda anne sütü (veya özel mamalar) büyüme ve gelişme için yeterli olmaz ve tamamlayıcı besinlere başlamak gerekir. Bu dönem boyunca anne sütü (veya uygun mamalar) bebeğinizin beslenmesinin ana kaynağı olmaya devam eder.

Eğer tamamlayıcı besinlere çok erken başlarsanız bebeğinizin hastalanma riskini artırırsınız. Katı gıdaların ağız içerisinde hareket ettirilme becerisi ve yutkunmayı destekleyen refleksler 4-7 ay arasında gelişir ve daha erken başladığınızda bebeğiniz buna hazır olmayabilir. Benzer şekilde, çok geç başlarsanız bebeğiniz alması gereken tüm besin desteğini almayabilir. Bu durumda ana vitaminlerden ve minerallerden yoksun kalır ve büyümesi gecikir. Beslenmenin yanında tamamlayıcı besinlere başlanması bebeğiniz için duyusal uyarım da sağlayacaktır ve bebeğinizin motor becerilerini geliştirecektir.

healthy-tips

Anne sütüne başlamak

Anne sütü bebeğinizin ilk 6 ayda ihtiyacı olan tüm besinleri içerir ve enfeksiyonlara karşı korur. Eğer herhangi bir nedenle anne sütü veremiyorsanız doktorunuz uygun mamayı seçmenize yardımcı olacaktır.
healthy-tips

HER SEFERİNDE TEK ÇEŞİT BESİN

6 ay civarında ek (katı) gıdalara başladığınızda her defasında tek bir çeşit gıda vermek en iyisidir. Bu şekilde alerjik reaksiyon veya yeni bir belirti geliştiği takdirde kolayca fark edebilirsiniz.